top of page

Begeleiding bij arbeid en bevalling

Elke arbeid en geboorte is uniek, ze verloopt op haar eigen ritme.
Net daarom kan het een meerwaarde zijn om je hierbij te laten begeleiden door je vroedvrouw.
Door een persoonlijke en vertrouwde begeleiding heb je meer kans op een positieve geboorte-ervaring en minder medische interventies.

Huis van Meraki

Diagnose van arbeid

Je vroedvrouw bezoekt je thuis om samen in te schatten of de bevalling effectief begonnen is en wanneer je in jouw specifieke situatie best naar het ziekenhuis vertrekt. Op die manier is de kans klein dat je te vroeg opgenomen wordt (met kans op onnodige medische ingrepen) of terug naar huis wordt gestuurd.

Arbeid aan huis

Wanneer je weeën krijgt kan je ervoor kiezen om je door je eigen vroedvrouw te laten begeleiden. Je kan dan een groot deel van de arbeid opgevangen in je eigen, vertrouwde omgeving. We kijken hoe ver de arbeid gevorderd is en houden jouw welzijn, dat van je kindje en je partner nauwlettend in het oog. We geven tips, vertrouwen  en staan je bij. We begeleiden de arbeid thuis zolang jullie jullie hier comfortabel bij voelen of totdat je vroedvrouw aangeeft dat het tijd is om naar het bevallingskwartier te vertrekken. Op dat moment vertrouwen we de zorg toe aan onze deskundige collega's in het ziekenhuis waar je wenst te bevallen. 

Begeleiding in het ziekenhuis

Je kan ervoor kiezen om met je vroedvrouw in het ziekenhuis te bevallen. Na de begeleiding van de arbeid aan huis gaat je vroedvrouw mee naar het ziekenhuis (als extra zorgende vroedvrouw).

Leuven vroedvrouw Goedele Leila Heleen postpartum baby zwanger huisbezoek vroedvrouw aan huis bevalling zwanger borstvoeding prenataal Kessel-Lo Linden Lubbeek Herent Rotselaar Holsbeek Wezemaal Wijgmaal Heverlee Wilsele Bierbeek Korbeek-Lo zwangerschapsyoga

TARIEVEN

(persoonlijk aandeel)

 

Voor elk van onze begeleidingen wordt er een wachtvergoeding aangerekend.

Deze houdt in dat  wij 7/7 en 24/24u bereikbaar en beschikbaar zijn, vanaf 37 weken zwangerschap. 


 

Diagnose van arbeid: 100 euro

 

Arbeid aan huis: 250 euro

 

Arbeid aan huis met verdere begeleiding in het ziekenhuis: 490 euro

Zorgpakket voor begeleiding bij arbeid en bevalling

Beschikbaarheid en kosten

Je bespreekt tijdens je zwangerschap de mogelijkheid en beschikbaarheid van je vroedvrouw om je te begeleiden bij de arbeid en eventueel bevalling. 

Hoeveel kost dit? 

Wachtvergoeding: voor elk van onze begeleidingen rekenen we een wachtvergoeding aan van 100 euro via een betaalverzoek op 36 weken zwangerschap. Hierbij krijg je nog eens alle praktische info opgelijst. De wachtvergoeding dekt de 24/7 bereikbaarheid en beschikbaarheid van de vroedvrouw vanaf 37 weken zwangerschap tot aan de bevalling.

Opgelet: deze vergoeding wordt niet terugbetaald, ook niet wanneer je uiteindelijk geen beroep deed op ons bij de geboorte. 

Onze begeleidingen:

 • Diagnose van arbeid: wachtvergoeding (niet terugbetaald). Andere kosten (nomenclatuur van de vroedkundige verstrekkingen) worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend.

 • Arbeid aan huis: wachtvergoeding (niet terugbetaald) + wanneer jouw vroedvrouw ook effectief aan huis komt voor de begeleiding van arbeid aan huis, wordt er 150 euro in rekening gebracht na de bevalling (afhankelijk van je hospitalisatieverzekering wordt deze kost al dan niet terugbetaald). Andere kosten (nomenclatuur van de vroedkundige verstrekkingen) worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend.

 • Begeleiding thuis en in het ziekenhuis: wachtvergoeding (niet terugbetaald) + wanneer jouw vroedvrouw ook effectief aan huis komt en/of je in het ziekenhuis begeleidt, wordt er 390 euro in rekening gebracht na de bevalling. Andere kosten (nomenclatuur van de vroedkundige verstrekkingen) worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend.

Wat betekent dit?

 • Wij staan op elk moment (7/7 en 24/24) klaar vanaf 37 weken zwangerschap tot aan de eigenlijke bevalling. 

 • Voor 'diagnose van arbeid' komt je vroedvrouw op huisbezoek en bekijk je samen wanneer het beste moment is om naar het ziekenhuis te vertrekken. We controleren het welzijn van je baby, geven je tips en begeleiding in het opvangen van de eerste weeën thuis en zorgen ervoor dat je tijdig (maar niet té vroeg) naar het bevallingskwartier vertrekt. We brengen het ziekenhuis op de hoogte dat jullie eraan komen. 

 • Voor 'arbeid aan huis' en 'begeleiding in het ziekenhuis' komen we aan huis en controleren het welzijn van je baby, begeleiden we jullie in het opvangen van de weeën, blijven we bij jullie thuis totdat het tijd is om (samen) naar het bevallingskwartier te vertrekken. Je vroedvrouw maakt zich zo snel als mogelijk vrij om op je oproep te antwoorden en naar jullie toe te komen. 

 • Tijdens weekends en vakantieperiodes werken we met een wachtsysteem, verdeeld onder onze vroedvrouwen.

Wanneer bel je je vroedvrouw?

overdag:

 • je vliezen breken

 • je bent in arbeid (regelmatige en/of steeds sterker wordende contracties

 • je hebt vragen of bent ongerust

's nachts:

 • je vliezen breken en het vruchtwater is niet helder van kleur (bruin, groen)

  • is het vruchtwater transparant?​ Dan mag je tot 's ochtends afwachten, tenzij:​

 • je in arbeid bent

 • je ons nodig hebt of ongerust bent

bottom of page