top of page

Begeleiding bij arbeid en bevalling
wegens de drukte in de zomer bieden wij deze optie tijdelijk niet aan

Elke arbeid en geboorte is uniek, ze verloopt op haar eigen ritme.
Net daarom kan het een meerwaarde zijn om je hierbij te laten begeleiden door je vroedvrouw.
Door een persoonlijke en vertrouwde begeleiding heb je meer kans op een positieve geboorte-ervaring en minder medische interventies.

Huis van Meraki

Diagnose van arbeid

Je vroedvrouw bezoekt je thuis om samen in te schatten of de bevalling effectief begonnen is en wanneer je in jouw specifieke situatie best naar het ziekenhuis vertrekt. Op die manier is de kans klein dat je te vroeg opgenomen wordt (met kans op onnodige medische ingrepen) of terug naar huis wordt gestuurd.

Arbeid aan huis

Wanneer je weeën krijgt kan je ervoor kiezen om je door je eigen vroedvrouw te laten begeleiden. Je kan dan een groot deel van de arbeid opgevangen in je eigen, vertrouwde omgeving. We kijken hoe ver de arbeid gevorderd is en houden jouw welzijn, dat van je kindje en je partner nauwlettend in het oog. We geven tips, vertrouwen  en staan je bij. We begeleiden de arbeid thuis zolang jullie jullie hier comfortabel bij voelen of totdat je vroedvrouw aangeeft dat het tijd is om naar het bevallingskwartier te vertrekken. Op dat moment vertrouwen we de zorg toe aan onze deskundige collega's in het ziekenhuis waar je wenst te bevallen. 

Begeleiding in het ziekenhuis

Je kan ervoor kiezen om met je vroedvrouw in het ziekenhuis te bevallen. Na de begeleiding van de arbeid aan huis gaat je vroedvrouw mee naar het ziekenhuis en blijft ze bij jullie (als extra zorgende vroedvrouw) totdat de baby geboren is en jullie volledig geïnstalleerd zijn.

17906156257918130.jpg

TARIEVEN

Onze tarieven houden in dat wij 7/7 en 24/24u bereikbaar en beschikbaar zijn, vanaf 37 weken zwangerschap. 

Diagnose van arbeid: 100 euro

Arbeid aan huis: 250 euro

Arbeid aan huis met verdere begeleiding in het ziekenhuis: 490 euro

Zorggarantie voor begeleiding bij arbeid en bevalling

Voor de begeleiding van je arbeid en bevalling kan je 24/7 rekenen op onze beschikbaarheid*. Daarom werken wij via het principe van een zorggarantie.

Wat betekent dit?

  • Wij staan op elk moment (7/7 en 24/24) klaar vanaf 37 weken zwangerschap tot aan de eigenlijke bevalling. 

  • Voor 'diagnose van arbeid' komt je vroedvrouw op huisbezoek en bekijk je samen wanneer het beste moment is om naar het ziekenhuis te vertrekken. We controleren het welzijn van je baby en zorgen ervoor dat je niet vroegtijdig opgenomen wordt in het ziekenhuis. We brengen het bevallingskwartier op de hoogte dat jullie eraan komen. 's Nachts werken we met een wachtsysteem. 

  • Voor 'arbeid aan huis' en 'begeleiding in het ziekenhuis' staat je eigen vroedvrouw paraat, zowel overdag als 's nachts. Zij maakt zich zoveel als mogelijk vrij om snel op je oproep te reageren.

  • Tijdens weekends en vakantieperiodes werken we met een wachtsysteem.

Wanneer bel je je vroedvrouw?

overdag:

  • als je vliezen breken

  • als je in arbeid bent

  • als je vragen hebt of ongerust bent

's nachts:

  • als je vliezen breken en het vruchtwater niet helder van kleur is (bruin, groen)

  • als je in arbeid bent

  • als je ons nodig hebt of ongerust bent

Concreet

Je bespreekt tijdens je zwangerschap de mogelijkheid en beschikbaarheid van je vroedvrouw om je te begeleiden bij de arbeid en eventueel bevalling. 

Hoeveel kost dit? 

Diagnose van arbeid: we rekenen een wachtvergoeding aan van 100 euro op 36 weken zwangerschap. Dit dekt de 24/7 beschikbaarheid van de vroedvrouw vanaf 37 weken zwangerschap. Andere kosten worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend.

Arbeid aan huis: we rekenen een wachtvergoeding aan van 100 euro op 36 weken zwangerschap. Dit dekt de beschikbaarheid vanaf 37 weken zwangerschap van je eigen vroedvrouw. Wanneer jouw vroedvrouw ook effectief aan huis komt voor de begeleiding van arbeid aan huis, wordt er 150 euro in rekening gebracht na de bevalling. 

 

Begeleiding thuis en in het ziekenhuis: we rekenen een wachtvergoeding aan van 100 euro op 36 weken zwangerschap. Dit dekt de beschikbaarheid vanaf 37 weken zwangerschap van je eigen vroedvrouw. Wanneer jouw vroedvrouw ook effectief aan huis komt en je in het ziekenhuid begeleidt, wordt er 390 euro in rekening gebracht na de bevalling. Andere kosten worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend. 

Wanneer je gebruik maakt van een van deze zorggaranties zal je een mail ontvangen op 36 weken zwangerschap met een betaalverzoek van 100 euro voor de wachtvergoeding. Op die manier wordt de 24/7 beschikbaarheid vanaf 37 weken vergoed. Na de bevalling wordt de eventuele extra kost (bij arbeid aan huis of begeleiding in het ziekenhuis) in rekening gebracht. 

*Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk op je oproep te reageren. Indien er niemand van onze vroedvrouwen, door uitzonderlijke omstandigheden, aanwezig kan zijn wordt deze vergoeding teruggestort.

bottom of page