Zorggarantie
tijdens zwangerschap en postpartum

Van zodra je zwanger bent, totdat je baby 1 jaar oud wordt, kan je rekenen op onze zorg en toewijding. Wij staan op elk moment klaar voor je vragen en je gezin. We proberen samen om de pre- en postnatale periode zo rustig mogelijk te laten verlopen. Daarom werken wij via het principe van een zorggarantie.

Wat betekent dit?

 • Wij staan op elk moment klaar voor je vragen of bezorgdheden, je kan ons steeds bereiken via mail of telefoon (indien dringend). 

 • Het eerste huisbezoek na de geboorte vindt plaats binnen de 24 uur na thuiskomst. Zo kunnen we je snel verder helpen bij vragen en twijfels.

 • Tot en met dag 5 na de geboorte komen wij dagelijks langs, nadien wat meer gespreid. Een consultatie rond de leeftijd van 10 dagen, 3 weken en 6 weken wordt door je vroedvrouw aangeboden.

 • Wij volgen jou en je kindje op tot 1 jaar na de geboorte. Vanaf de leeftijd van 6 weken zijn de afspraken op jullie vraag volgens behoefte. Je kan hiervoor op consultatie komen. Via onze activiteiten en moedergroepen heb je ook de gelegenheid om je vragen te stellen en geïnformeerd te worden.

 • Een vraag? Je kan je eigen vroedvrouw de eerste vijf dagen na de geboorte 24/7 telefonisch bereiken. Wanneer zij niet beschikbaar is in deze dagen, zal zij jou het nummer van een collega doorgeven. Je vroedvrouw maakt hierover afspraken wanneer je thuiskomt na de bevalling.

 • Dringend een kolf nodig? Wij beschikken over enkele kolftoestellen die je gratis kan uitlenen voor een periode van maximum 1 week (afhankelijk van de beschikbaarheid; het kolfsetje is o.w.v. hygiëne verplicht aan te kopen).

Hoeveel kost dit?

Vroedvrouwenzorg hoort betaalbaar te zijn, wij zijn dan ook allen geconventioneerd. Wij rekenen de zorg af met je mutualiteit en jullie krijgen daarvan achteraf een overzicht.

Je persoonlijk aandeel voor onze zorgen bedraagt:

 • Een eenmalige dossierkost van €25 voor de opmaak van het elektronisch dossier. Zo kunnen we jullie dossier veilig en digitaal aanmaken, bijhouden en overal raadplegen. Deze dossierkost wordt aangerekend bij de opmaak van het dossier tijdens het eerste contact. Voor een volgende zwangerschap die bij ons wordt opgevolgd, vervalt deze kost.

 • Een eenmalige forfaitaire vergoeding van €50 voor 24/24u bereikbaarheid, 7/7 zorg, medische materialen, noodkolf en administratie. Dit forfait wordt aangerekend samen met de dossierkost.

 • Een kilometervergoeding van 5, 8 of 10€ per huisbezoek, afhankelijk van je woonplaats.

Wij willen alle gezinnen de mogelijkheid geven om bij ons opgevolgd te worden. Twijfel niet om de tarieven met ons te bespreken. 

Zorggarantie ondertekenen

Zorggarantie
tijdens arbeid en bevalling

Voor de begeleiding van je arbeid en bevalling kan je steeds rekenen op professionele hulp van onze collega's in het ziekenhuis. Wil je liever begeleidt worden door je eigen vertrouwde vroedvrouw, dan kan dat. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Wat betekent dit?

 • Wij staan op elk moment (7/7 en 24/24) klaar vanaf 37 weken zwangerschap tot aan de eigenlijke bevalling. 

 • Voor 'diagnose van arbeid' komt je vroedvrouw op huisbezoek en bekijk je samen wanneer het beste moment is om naar het ziekenhuis te vertrekken. We controleren het welzijn van je baby en zorgen ervoor dat je niet vroegtijdig opgenomen wordt in het ziekenhuis. We brengen het bevallingskwartier op de hoogte dat jullie eraan komen. 's Nachts werken we met een wachtsysteem. 

 • Voor 'arbeid aan huis' en 'begeleiding in het ziekenhuis' staat je eigen vroedvrouw paraat, zowel overdag als 's nachts. Zij maakt zich zoveel als mogelijk vrij om snel op je oproep te reageren.

 • Tijdens weekends en vakantieperiodes werken we met een wachtsysteem.

Wanneer bel je je vroedvrouw?

overdag:

 • als je vliezen breken

 • als je in arbeid bent

 • als je vragen hebt of ongerust bent

's nachts:

 • als je vliezen breken en het vruchtwater niet helder van kleur is (bruin, groen)

 • als je in arbeid bent

 • als je ons nodig hebt of ongerust bent

Concreet

Je bespreekt tijdens je zwangerschap de mogelijkheid en beschikbaarheid van je vroedvrouw om je te begeleiden bij de arbeid en eventueel bevalling. 

Hoeveel kost dit? 

Diagnose van arbeid: we rekenen een wachtvergoeding aan van 100 euro. Dit dekt de 24/7 beschikbaarheid van de vroedvrouw. Andere kosten worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend.

Arbeid aan huis: we rekenen een wachtvergoeding aan (250 euro) wat de beschikbaarheid vanaf 37 weken zwangerschap dekt van je eigen vroedvrouw. Deze kost wordt in rekening gebracht wanneer je vroedvrouw effectief naar je thuis komt, maar ook wanneer je rechtstreeks naar het ziekenhuis vertrekt, met of zonder telefonisch consult voordien. Andere kosten worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend.

 

Arbeid aan huis en begeleiding in het ziekenhuis: We rekenen een wachtvergoeding + begeleiding bij arbeid en bevalling in het ziekenhuis aan (490 euro). Andere kosten worden rechtstreeks met je mutualiteit afgerekend. 

Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk op je oproep te reageren. Indien je vroedvrouw door uitzonderlijke omstandigheden toch niet aanwezig kan zijn vervalt deze kost. 

Zorggarantie ondertekenen